Ifjúság és Családjogvédő Egyesület

 

 

Rendezvények

Egyesületünk első „bemutatkozó” rendezvényét 2004. július 07. én, tartotta a Soroksári Táncsics Mihály Művelődési házban.
A rendezvény célja a már meglévő szakmai kapcsolatok, szervezetek számára egy olyan fórumot teremteni, ahol nézeteiket, elképzeléseiket megoszthatják a családon belüli erőszakkal foglakozó más szervezetek képviselőivel.
A rendezvényen megjelent szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy az Egyesület KIÚT PROGRAMJA egy hiánypótló tevékenység melyre nem csak az áldozatoknak és a bántalmazóknak, de a területtel foglalkozó szerveknek is szükségük van.
A rendezvény eredményeként az Egyesületet meghívták a Magyar Rendészet Tudományi Társaság Tagjai közé.
 
A rendezvényen résztvevő szervezetek és képviselőik

 

Szervezet

Anyaoltalmazó Alapítvány

Pest Megyei Rendőr Kapitányság Bűnmegelőzési osztálya

II. kerületi Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet

V. kerületi Gyermek és Ifjúságvédelmi Intézet

Kunszentmiklósi Családsegítő, Gyermek és Ifjúságvédelmi Szolgálat

Kunszentmiklósi Áldozatvédelmi Bizottság

Rendőrtiszti Főiskola

Esélyegyenlőségi Kormányhivatal (Krízis Központ)

Horus Szellemi Központ Alapítvány

 

 

A bemutatkozó rendezvény további eredményeként a Kunszentmiklósi Gyermekvédelmi Szolgálat egy tájékoztató jellegű rendezvényt szervezett az Egyesület részére 2004. július 15.-ére.

 

A rendezvényen az Egyesület főtitkára bemutatta az Egyesület céljait, tevékenységeit, felvázolta az együttműködési lehetőségeket és a kapcsolódási pontokat a szociális szervezetek, önkormányzatok, ügyészségek, rendvédelmi szervezetek és az Egyesület között.
A rendezvény eredményeként felmerült az a lehetőség, hogy az Egyesület által tervezett Kelet-Magyarországi Regionális Áldozatvédelmi Központot Kunszentmiklóson –vagy annak vonzáskörzetében- a helyi ágazati szervekkel és az önkormányzattal közösen alakítsa ki.

 

Néhány szervezet és képviselőik a rendezvényen résztvevők közül

 

Szervezet

Polgármesteri Hivatal Gyámügyi Osztály Kunszentmiklós

Kunszentmiklósi Városi Ügyészség

ÁMK Kunszentmiklós Gyermek és Ifjúságvédelem

Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Kunszentmiklós

Kunszentmiklósi Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Bizottság

Kunszentmiklós Város Jegyzője

Család és gyermekjóléti Szolgálat Kiskunhalas

 

Az Egyesület következő rendezvénye már a tervezett rendezvénysorozat keretén belül került megrendezésre 2004. szeptember 03. án Tatabányán.
A rendezvénysorozat célja, hogy megvalósuljon a H/4629/19. számú EGYSÉGES JAVASLATBAN -a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló H/4629. számú országgyűlési javaslat zárószavához.- megfogalmazott várható eredmény.

 

Idézet a JAVASLAT Várható eredmény c. szakaszából
„A potenciális áldozatok felvilágosítása és a megelőzés lehetőségeiről szóló konkrét tájékoztatások, valamint az áldozatsegítő szolgáltatások, elterjesztése csökkenti az áldozattá válás esélyét, illetve az ismételt áldozattá válás bekövetkezését.”
A megelőző rendezvényekhez hasonlóan itt is bemutatásra került a KIÚT PROGRAM és annak felépítése, működése, illetve célja.
Továbbá a szervezetek által felmerülő kérdésekre illetve azokra a konkrét esetekre kitérve melyekkel a szociális és más érintett szervezetek találkoztak a gyakorlatban, de azokat nem tudták eredményesen kezelni.

 

Fenti rendezvényeken kívül Egyesületünket több helyi és megyei rendezvényre is, meghívták ezzel is igazolva a KIÚT PROGRAM szükségességét.

A rendezvényeket követően a résztvevő szervezeteken keresztül több áldozat eljutott Egyesületünkhöz, akiknek eredményesen tudtunk segíteni.

Tevékenységünk eredményeként elindult egy olyan folyamat melyben az érintett ágazati szervezetek, rendvédelmi szervek, és az Egyesület hatékonyan tud segítséget nyújtani a családon belüli erőszak áldozatainak.